fbpx

HADDAWAY

Nestor Alexander Haddaway

Nestor Alexander Haddaway (născut la 9 ianuarie 1965), cunoscut mai bine sub numele de scenă Haddaway, este un muzician germano-trinidadian, cel mai bine cunoscut pentru single-ul “What Is Love” din 1993.

Născut în Trinidad și Tobago, Haddaway s-a mutat în Washington DC, la vârsta de nouă ani, unde a crescut cu muzica lui Louis Armstrong, ceea ce l-a încurajat să învețe să cânte la trompeta la vârsta de 14 ani. A studiat la Meade Senior High School. Acest lucru a dus în cele din urmă la formarea primului său grup pe care l-a numit Chances. Haddaway s-a mutat la Cologne, Germania în 1987, unde lucra mai mult în baruri.

Șansa lui Haddaway a venit în 1992 când a semnat un contract cu labelul german Coconut Records. Single-ul său de debut “What Is Love” a devenit rapid popular în Europa, atingând numărul 2 în Germania și Marea Britanie. În Germania, single-ul s-a vândut în 900.000 de exemplare, în Marea Britanie a fost certificat Gold pentru vânzarea a 400.000 de unități. Mai târziu a atins locul 11 pe Billboard Hot 100 și a obținut certificatul Gold pentru vânzarea de 500.000 de unități. La începutul anului 1994, vânzările la nivel mondial “What Is Love” ajunseseră deja la 2,6 milioane de exemplare.

Cel de-al doilea single al său, “Life”, a ajuns pe locul 2 în Germania, locul 6 în Marea Britanie și locul 41 in SUA, iar vanzarile la nivel mondial au ajuns la 1,5 milioane in 1994. Single-urile “I Miss You” si “Rock My Heart “au spart topurile din Europa și l-au stabilit ca un artist de succes Eurodance. Primul său album, The Album (cunoscut și sub numele de Haddaway în SUA), a generat vânzări fabuloase și a adus discul de Platină în Germania pentru vânzarea a 500.000 de unități.

În 1995, a lansat al doilea album, “The Drive”, care a intrat în top 20 UK cu hit-urile “Fly Away”, precum și “Catch a Fire” și “Lover Be Thy Name”. “What Is Love” s-a bucurat de o resuscitare în popularitate ca muzică de coloană sonoră pentru frații Butabi (Will Ferrell și Chris Kattan) la Saturday Night Live și pentru filmul A Night at the Roxbury. Albumele ulterioare ale lui Haddaway au fost mai pline de soul, dar din 1998, artistul s-a străduit să repete succesul comercial al hiturilor sale timpurii. Albume Let’s Do It Now și My Face (cele din urmă re-lansate ca Love Makes) nu au reușit să intre în topuri, producând doar un succes moderat.

Haddaway a apărut în emisiunea de televiziune Comeback – Die grose Chance în Germania în 2004. Apoi a apărut la un show similar în Marea Britanie, Hit Me Baby One More Time în 2005 și a apărut ulterior la versiunea americană a emisiunii. Această expunere a dus la înregistrarea unui top hit moderat în Germania cu balada “Spaceman” de pe următorul său album Pop Splits. “What Is Love” a fost prezentată într-o reclamă Pepsi din 2008 (pentru dieta Pepsi Max) care a inclus mai multe vedete, inclusiv LL Cool J, Missy Elliott și Busta Rhymes, dar nu și Haddaway. În același an, a colaborat cu o altă stea Eurodance, Dr. Alban, pentru single-ul “Love the 90’s”. În 2009, “What Is Love” a reintrat în topuri după ce DJ Klaas a remixat-o. În 2012, Haddaway a lansat single-ul “Up and Up” cu Stuntman Mad, care a intrat în top 20  în SUA.