fbpx

EAST 17

Terry Coldwell & John Terry Bull & Robbie Craig

Când East 17 a apărut în lumina reflectoarelor cu Walthamstow (primul lor ablum audio) la sfârșitul anului 1991, ei nu aveau nici cea mai mică idee că brandul lor de boy-band pop va avea un impact major. Într-adevăr, la început, tânărul Tony Mortimer fusese pe punctul de a încheia un contract solo cu London Records, până când fostul manager Pet Shop Boys, Tom Watkins, a sugerat că ceea ce lumea avea nevoie era o replică pentru trupa Take That, una de care fetele rele ar putea să se îndrăgostească. Bineînțeles, ceea ce spune Mortimer acum este că el a crezut cu adevărat că lumea are nevoie de o versiune britanică a trupei New Kids On The Block și când te gândești la asta nu e departe de adevărul inevitabil. Haosul rezultat a produs un single de debut din 1992, House Of Love, care a vandut 600.000 de exemplare si un album de debut care a atins nr.1 in anul urmator. Trupa a continuat să obțină nu mai puțin de 18 hit-uri de Top Twenty (inclusiv Deep, Steam, Let It Rain, It’s Alright și hitul Stay Another Day, acesta rămânând Nr.1 timp de cinci săptămâni), precum și patru albume de Top Ten și vânzări de peste douăzeci de milioane de înregistrări. Și când East 17 s-a despărțit în 1997, a fost anunțată (și rămâne chiar și în prezent) una dintre cele mai mari despărțiri din istoria muzicii pop.

EAST 17 sunt Tony Mortimer, John Hendy, Terry Coldwell și Blair Dreelan, dar nu a fost întotdeauna așa. În 1991, prietenul din școala al lui Mortimer, Hendy, a fost angajat ca backing vocals în timp ce Coldwell și Brian Harvey (care erau cu trei ani mai tineri) erau inițial recomandați ca dansatori. Cu toate acestea, Mortimer l-a auzit pe Harvey cântând de-a lungul unei sesiuni de înregistrare, a remarcat că abilitățile sale de compunere și rap au fost absolut potrivite pentru vocea și inflexiunile R & B ale lui Harvey, iar acesta din urmă a fost făcut solist. Strategia a funcționat și în curând East 17 au fost omniprezenți nu numai în Marea Britanie, dar în întreaga lume. Piesa “It’s Alright” i-a făcut cea mai populară trupă din Mongolia, a stat pe locul 1 în topurile australiene timp de șapte săptămâni și când trupa a vizitat țara, aeroportul a fost atât de aglomerat de fani încât membrii trupei au fost nevoiți să se strecoare prin ușile din spate. În 1994, al doilea album al trupei, Steam, a atins nr. 1 și a dat naștere baladei epice Stay Another Day, care a câștigat premiul Ivor Novello pentru Mortimer. În 1995, trupa a concertat în fața a 100.000 de oameni în Piața Roșie din Moscova, observând că până și serviciile de securitate care de regulă afișează fețe împietrite, dansau și cântau împreună cu mulțimea (trupa a aflat mai târziu că unii dintre spectatori și-au vândut pantofii pentru a putea participa la spectacol). Iar în 1996 un duet cu artista Gabrielle numit If You Ever a ajuns la pe locul 2 în topuri.

În 1997,  lumea East 17 s-a prăbușit. Harvey a dat un interviu radio în care a sugerat că drogurile sunt cool și că “extasy te poate face o persoană mai bună”. Oricum ai privi comentariile sale, nu era momentul: mass-media abia își revenea de la moartea provocată de ecstasy a lui Leah Betts și furia tabloidă ulterioară a fost parțial alimentată de lipsa de moralitate aparentă a cântărețului. Harvey a fost demis, apoi Mortimer a plecat și trupa a dispărut. Un an mai târziu, Harvey s-a reîntors, dar nu avea cum să funcționeze niciodată fără Mortimer, iar un singur single ajuns în topuri pe locul 2 numit Time on Telstar a fost un caz izolat.

Ajungând în 2011, noul cantăreț Blair Dreelan este o revelație. Recrutat de Harvey dupa ce Mortimer l-au auzit cantând, Dreelan nu este un străin pentru scena pop, fiind înscris la scoala de arte plastice East Berks Langley unde a studiat actoria si muzica. Câțiva ani mai târziu a ajuns la ultimele etape ale finalei lui X Factor, a semnat un contract cu Buck Music și a scris Shout For England pentru Dizzee Rascal. Interesant, Dreelan își amintește că într-o zi sosește de la școală și că un prieten îi spune că trebuie neapărat să vadă această trupă uimitoare pe Top Of The Pops. “A fost East 17 cu piesa It’s Alright”, își amintește el acum, “și prietenul țopăia prin cameră. După un minut, am intrat și eu în scenă”.

La începutul acestui an, T Mobile a comandat o reclamă cu tematica nunții regale care a adunat peste douăzeci de milioane de vizualizări You Tube în câteva săptămâni. Pentru a ilustra audio reclama au căutat ceva ironic, dar și iubit de marele public britanic. Și au ales House Of Love – East 17.

În luna iunie a acestui an, East 17 a semnat cu FOD Records, iar în luna iulie trupa va lansa Secret Of My Life, primul produs al sesiunilor de înregistrare care se va lansa sub forma unui album în septembrie. Single-ul este la fel de atractiv și cea mai puternică înregistrare pe care a lansat-o trupa de la Stay Another Day – deși o singură audiție a noului album vă va convinge că nu va fi și ultimul.