fbpx

DR. ALBAN

Alban Uzoma Nwapa

Alban Uzoma Nwapa a crescut ascultându-i pe Fela Kuti și James Brown. La vârsta de 23 de ani, a început să studieze stomatologia. Pentru a-și putea finanța studiile universitare, Nwapa a început să-și facă propria muzică. În acest timp, Alban a lucrat ca DJ în renumitul club din Stockholm “Alphabet Street”.

Foarte repede numele său a devenit cunoscut, mai ales că Alban cânta de multe ori peste piesele pe care le mixa la platane ca DJ.

În 1990, Alban l-a întâlnit pe Deniiz Pop de la casa de discuri SweMix. Împreună cu Denniz și Leila K, prima sa înregistrare, “Hello Africa” – declarația lui de dragoste pentru tărâmul african – a rupt toate recordurile. Alban Nwapa a preluat numele de scenă Dr. Alban, cu referință la studiile sale stomatologice. Albumul său de debut, Hello Africa, a vândut aproximativ 1 milion de exemplare în întreaga lume. Un an mai târziu, acest succes a fost depășit de al doilea album One Love. Au fost vândute 1,6 milioane de copii ale piesei “It’s My Life”. A fost nr. 1 în  topuri din Olanda, Israel și Germania și nr. 2 în topuri din Marea Britanie. Următorul single “One Love” a fost nr. 5 în Israel. Albumul a vândut imediat peste 1,7 milioane de unități. Apoi au urmat albumele Look Who Who Talking si Born in Africa.

Dupa relansare a single-ului “No Coke”, Dr. Alban a reusit sa ajungă în top 10 din întreaga lume cu toate single-urile următoare, în țări precum Suedia, Norvegia, Finlanda, Danemarca, Belgia. Franţa. Rusia, Austria, Elveția, Grecia, Turcia, Spania, Italia, pentru a numi câteva. El si-a creat propria companie de discuri Dr. Records, sub care a lansat albumul Born in Africa, primul CD inregistrat complet in studiourile sale, Dr. Records.

Mai recent, vocea lui a fost prezentă în single-ul “Colour The World” al lui Sash!. După un an de tăcere, el s-a întors cu o piesă nouă intitulată  “Because Of You”, urmată de “What Do I Do” și un nou album, nu de euro-dance. Alban a fost foarte multumit de noul album Prescription. Multe mâini au fost implicate în realizarea unui sound special noului  album. Există și apariții ale invitaților Tony Rebell și Anthony B.

În 2007, Dr. Alban a lansat noul album Back to basics. Este vândut numai pe Internet prin intermediul site-ului oficial, cu excepția Rusiei unde au fost emise CD-uri și casete. Single-ul acestui album a fost Don´t joke with fire.

În 2008 el a lansat un single cu pop-star al anilor ’90 Haddaway, intitulat “I love the 90’s”. Alban dovedește că nu a uitat de colegii săi din ultimul deceniu și menționează în versuri câteva dintre cele mai bune hituri din anii euro: “Rhythm is a dancer”, “What Is Love”, “Scatman”, “All that she wants”și bineînțeles propria sa piesă “It’s my life”.

În total, Dr. Alban a înregistrat vânzări de peste 5 milioane de albume (1994) și peste 6 milioane de single-uri (1994), ceea ce a dus la 7 discuri de Argint, 30 de Aur și 30 de Platină.