fbpx

BACCARA

Maria Mendiola & Cristina Sevilla

Baccara este un duo vocal feminin fondat în 1977 de artistele de origine spaniolă Mayte Mateos (născută pe 7 februarie 1951 în Logroño) și María Mendiola (născută pe 4 aprilie 1952 la Madrid). Cele două au obținut rapid succesul internațional cu single-ul lor de debut “Yes Sir, I Can Boogie”, care a ajuns pe primul loc în mai toată Europa și a devenit cel mai bine vândut single din toate timpurile al unui grup feminin, vânzând în cele din urmă peste 18 milioane de exemplare la nivel mondial. Un succes al doilea hit cu succes răsunător (“Sorry, I’m a Lady”) și un turneu european au dus la o serie de lansări de albume, numeroase apariții la televiziune și selecția duo-ului pentru a reprezenta Luxemburgul în concursul Eurovision Song 1978.

În ciuda succesului și numărului mare de fani din Spania, Germania și Japonia, până în 1981, amestecul distinctiv al grupului de disco, pop și muzică folk spaniolă nu mai era la modă, iar până în 1983 Mayte Mateos și María Mendiola lucrau amândouă pe proiecte solo. Realizând prea puțin succes ca artiste solo, cele două și-au format fiecare duo-ul său: versiuni diferite ale trupei originale Baccara au apărut pe la mijlocul anilor 80, Mendiola cu New Baccara și Mateos păstrând numele original al duo-ului. În anii ’90 New Baccara a fost redenumită și ea Baccara; în consecință, atât Mateos, cât și Mendiola aveau acum duo-uri cu același nume. Ambele artiste au avut apoi o carieră prelungită, dar separată, bazată pe nostalgie și faima lor anterioară.

Versiunea Baccara a lui Mendiola a cunoscut o mai mare recunoaștere internațională, lansând un șir de hit-uri Hi-NRG, cum ar fi “Fantasy Boy” și “Touch Me”, la sfârșitul anilor 1980, și ultimul hit de club din UK, “Wind Under My Wings”. Versiunea Baccara a lui Mateos a lansat câteva înregistrări noi, dar a rămas în vizorul publicului pentru apariții la televiziune și pentru apariții live în țări precum Spania și Germania, unde Baccara inițial a dezvoltat o bază de fani fidelă, cântând piesele vechi, dar celebre ale duo-ului și versiunile modernizate ale melodiilor spaniole tradiționale.

În prezent Baccara inseamna Maria Mendiola si Cristina Sevilla. În 2016 au lansat o nouă versiune de “Yes Sir, I Can Boogie”. În 2017 au lansat “I Belong To Your Heart”, produs de Luis Rodríguez, cu 11 melodii noi plus “I Belong To Your Heart” și o nouă versiune “Fantasy Boy”.