fbpx

ACE OF BASE

Jenny Berggren Ex

Jenny Berggren, solistă a grupului pop de renume internațional cu origini suedeze Ace of Base și acum artist solo, a privit în fața succesul destul de brusc la vârsta de 19 ani.

Primele două melodii lansate ale grupului All That She Wants și Wheel of Fortune au ajuns pe locul unu și doi în topurile daneze de vânzare înainte ca măcar o singură fotografie publicitară să fi apărut vreodată cu Ace of Base.

Albumul The Sign al trupei s-a ridicat în topurile muzicale la nivel mondial la începutul anilor nouăzeci, cu peste 25 de milioane de exemplare vândute în prezent, ceea ce l-a transformat în cel mai bine vândut album de debut din toate timpurile – un titlu de neegalat până în prezent. Succesul albumului a atins chiar mai multe venituri pentru Suedia în acel an decât compania auto autohtonă a Suediei, Volvo.

“Să ajungi în vârf în muzică la nivel mondial este o adevărată provocare într-un mod bun, dar pe drumul spre acest succes am ținut întotdeauna în minte că voi întâlni aceiași oameni pe drumul în jos”, spune Jenny.

Grupul, format inițial de frații Jenny, Linn și Jonas Berggren și mai târziu de prietenul lor Ulf Ekberg, și-au început cariera muzicala in subsolul casei familiei Berggrens în orașul natal Gothenburg, Suedia.

Șocul succesului Ace of Base a fost unul care le-a încântat ascultătorii în întreaga lume, dar și unul care i-a surprins profund pe tinerii suedezi. Drumul spre succes a fost rapid și a avut un impact neașteptat asupra lui Jenny. În aprilie 1994, ea a fost trezită în casa părinților ei cu un cuțit la gât în amenințarea unui intrus care dorea să cunoască restul trupei.

Evenimentul era suficient pentru a-i șoca pe Jenny și familia ei în acea noapte și totuși nu era un buton de pauză pentru senzația care devenise trupa Ace of Base.

La numai o lună după atac, Jenny și colegii ei au atins numărul unu în topul Billboard, atât cu single-ul lor, The Sign, cât și cu albumul lor cu același titlu. Pozițiile prestigioase s-au menținut timp de șase săptămâni consecutive.

Trupa a continuat să facă muzică, iar Jenny a găsit o forță în credința ei creștină de a-și continua activitatea. Ea a scris o piesă despre atac pe următorul album al grupului, The Bridge, care a fost lansat la doar 18 luni după ce intrusul a trezit-o pe Jenny în casa părinților ei.

Jenny și colegii ei au oferit sute de spectacole și concerte în perioada 1992-2009, cel mai mare public fiind de 55.000 de persoane în Tel Aviv.

In total, Ace of Base a lansat patru albume plus un ablum de hit-uri in mai putin de un deceniu. Jenny, alături de membrii formației sale, se remarcă prin faptul că sunt printre puținii artiști suedezi care au câștigat două premii muzicale americane și două premii Billboard. Ace of Base au vândut peste 40 de milioane de exemplare cu cele patru albume ale trupei.

Datorită succesului lor record, Jenny și colegii ei au devenit una dintre cele mai cunoscute trupe ale decadei, o adevărată emblemă muzicală a anilor nouăzeci, deși albumele lor au pătruns și în anii 2000.

După promovarea ultimului lor album, Da Capo, în 2002, au luat o pauză bine meritată. Iar în această perioadă, Jenny s-a căsătorit cu prietenul ei, pianistul de muzică clasica Jakob Petrén în 2004 și au avut primul lor copil în 2005.

La câteva luni după ce s-a născut fiul lui Jenny, Jonas și Ulf au interpretat piesele deja clasice Ace of Base în seria de concerte europene de vară de excepție, Night of the Proms, din Antwerp, Belgia.

În anul următor, Jenny a fost invitată să cânte într-o serie de concerte cu Original ABBA Orchestra, interpretând multe dintre piesele clasice ABBA auzite în Mamma Mia! filmul și spectacolul de broadway. (Ace of Base a fost frecvent comparata cu ABBA datorita faptului ca Jenny, brunetă si blonda Linn au servit ca solisti alaturi de doi muzicieni de sex masculin.) Concertele au avut loc la numai câteva luni dupa ce al doilea copil al lui Jenny si al lui Jakob, o fiică, s-a născut.

Interpretările lui Jenny pe scenă ale melodiilor ABBA – Fernando, Gimme! Gimme! Gimme!, Money, Money, Money, I’m a Marionette, Voulez-Vous și Summer Night City în această serie de concerte au întors multe capete, deoarece piesele ABBA au pus în valoare întinderea vocală a lui Jenny mult mai mult decât majoritatea pieselor Ace of Base.

În vara anului 2009, Jenny, Jonas și Ulf – din nou, ca trio – au ținut turneul mondial Ace of Base.

Acum, Jenny și-a produs primul album solo, intitulat My Story, care a fost susținut de autobiografia ei, “To Win The World”. Titlul cărții se bazează pe versetul din Biblie Matei 16:26: “Ce bine va fi pentru un om dacă va câștiga lumea întreagă și și-ar pierde sufletul?” Jenny spune că atât cartea, cât și albumul descriu experiența ei de viață ca artist internațional pop și cum prin credința ei a supraviețuit probelor la care a supus-o viața.

“Muzica este prima mea limbă și muzica este cea prin care prietenii mei din baza mea de fani mă pot recunoaște”, spune Jenny. “Vreau să-mi dezvălui povestea atât prin muzică, cât și prin cuvinte. Nu mă pot gândi la o modalitate mai bună de a o face decât să folosesc ambele căi, dar în propriul meu mod. Iată-mă.”